5 sveiki maisto produktai, kuriuos tikriausiai vartojate retai
Visi žinome, kad mūsų gera savijauta priklauso nuo to, kokį gyvenimo būdą propaguojame. Svarbu ne tik palaikyti fizinį aktyvumą, bet ir tinkamai maitintis. Žemiau pateikti tie maisto produktai, kurių vartojimas padeda palaikyti sveiką akių veiklą, išvengti vėžinių susirgimų ir kitų ligų.
5. Sardinės
Sardinės yra puikus labai reikalingų omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Jos labai naudingos siekiant užkirsti kelią širdies ligoms, užkertant kelią kraujo krešulių susidarymui ir arterijų kalkėjimui.
Sardinės yra puikus pasirinkimas siekiant palaikyti kaulų sveikatą. Jose gausu būtino vitamino D, kuris pagerina kalcio ir fosforo absorbciją. Jie abu yra gyvybiškai svarbūs kaulų vystymuisi ir stiprinimui.
Saikingas sardinių suvartojimas gali sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos vystymąsi – vyresnio amžiaus žmonių būklę, dėl kurios prarandama rega.
Puikus maistas, mažinantis uždegimus ir padedantis palaikyti spindinčią odą.
4. Cinamonas
Priešuždegiminė cinamono savybė padeda kovoti su neurodegeneracinėmis ligomis, įskaitant Alzheimerio ir Parkinsono ligas.
Cinamone gausu antioksidantų. Tokiu būdu jis gali neutralizuoti ląsteles žalojančius laisvuosius radikalus.
Puikus pasirinkimas tiems, kurie kovoja su diabetu. Kadangi cinamonas gali kontroliuoti gliukozės patekimo į kraują greitį.
Antivirusinės, antimikrobinės ir priešgrybelinės cinamono savybės gali pagerinti organizmo imunitetą.
3. Brokolis
Brokoliai yra viena iš geriausių daržovių kovoje su vėžiu. Tai gausus komponento, vadinamo sulforafanu, šaltinis, kuris gali veiksmingai kovoti su vėžį sukeliančiomis cheminėmis medžiagomis organizme. Tiesą sakant, brokoliai gali užkirsti kelią įvairių rūšių vėžiui, įskaitant kepenų, plaučių, prostatos, krūties ir odos vėžį.
Zeaksantinas ir liuteinas, šie du brokoliuose esantys antioksidantai, gali užkirsti kelią dviem pagrindinėms akių ligoms – kataraktai ir geltonosios dėmės degeneracijai arba regėjimo neryškumui.
Brokoliuose gausu skaidulų. Taigi, ši daržovė gali užkirsti kelią skrandžio sutrikimams ir pagerinti virškinimą.
Gali sumažinti alerginę reakciją, nes brokoliai yra puikus dviejų pagrindinių priešuždegiminių maistinių medžiagų, vadinamų kaempferoliu ir izotiocianatais, šaltinis.
Brokoliuose esančios tirpios skaidulos gali sumažinti cholesterolio kiekį jūsų organizme.
2. Briuselio kopūstai
Kaip ir brokoliuose, briuselio kopūstuose taip pat yra sulforafano junginio, kuris gali slopinti fermentus, sukeliančius vėžinių ląstelių vystymąsi.
Didelis vitamino K kiekis Briuselio kopūstuose padeda pagerinti jūsų kaulų būklę.
Briuselio kopūstuose esantis fitonutrientų liuteinas ir zeaksantinas gali užkirsti kelią kataraktai ir geltonosios dėmės degeneracijai (regėjimo neryškumui).
Esant dideliam vitamino C kiekiui, briuselio kopūstai gali išlaikyti jūsų imuninę sistemą stiprią. Vitaminas C taip pat padeda pagerinti kolageno, pagrindinio odos baltymo, gamybą, todėl jūsų oda atrodo jaunesnė.
Gliukozinolatai, sieros turintys komponentai, esantys briuselio kopūstuose, padeda detoksikuoti jūsų kūną.
1. Špinatai
Špinatai yra gausus beta-karotino, ksanteno ir liuteino šaltinis, valgant špinatus, palaikoma sveika akių būklė. Be to, špinatai taip pat gali užkirsti kelią akių dirglumui ir su amžiumi susijusiai geltonosios dėmės degeneracijai (regėjimo neryškumui).
Reguliariai vartojant daug folio ir kalio turinčių špinatų, pagerėja smegenų kraujotaka, susikaupimas ir sumažėja Alzheimerio ligos rizika.
Špinatai, turintys mažai kalorijų ir riebalų, yra puikus maistas laikantis dietos.
Cinko ir magnio kiekis špinatuose palaiko kokybišką miegą ir kūno atsipalaidavimą.
Špinatuose esantis liuteino pigmentas gali užkirsti kelią aterosklerozės atsiradimui.
Didelis kalio kiekis ir mažas natrio kiekis špinatuose padeda palaikyti subalansuotą kraujos